Maria Ciobanu - privighetoare muzicii populare romanesti

Maria Ciobanu

s-a nascut īntr-o familie de iubitori ai cāntecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o voce extraordinara. Īn acest climat s-a dezvoltat talentul muzical nativ al Mariei Ciobanu. ...

Programator web Bucuresti

Creatie siteuri usor administrabile, cu optimizare buna pentru Google.
Realizare cataloage online cu CMS (content management system) intuitiv si complex.
Servicii web de creare site-uri, hosting, promovare web.

Astept cererea dvs. !

Nelu Stancu, 0724.777.515

Tudor Gheorghe Tudor Gheorghe- colinde 24101 afisari

 

Despre Tudor Gheorghe

TUDOR GHEORGHE

Tudor Gheorghe este un cântăreţ, compozitor şi actor român, născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilaria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile. Tatăl, cântareţ la biserică, a fost arestat şi deţinut politic la Aiud.
  În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit în forţă.
 
Studii

A urmat Liceul Fratii Buzeşti (astăzi Colegiul Naţional Fratii Buzeşti) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966.

Cariera artistică
În 1966 a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din ţară. După rolurile jucate în studenţie, a debutat pe scena Naţionalului craiovean în rolul Paznicul tânăr din „Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu. Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câţiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderon de la Barca.
 În perioada 1970-1980 şi 1980-1990 a jucat în creaţii de mare profunzime artistică, cum ar fi „Mitică Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea” de Anton Cehov sau în „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.
  În 1969, după trei ani de studiu asiduu, a ieşit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curţile dorului", cu poezia poeţilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu.  După alţi doi ani de studii aprofundate, făcute la Institul de folclor din Bucureşti a urmat al doilea recital - „Şapte balade”. Din 1969, anul primului recital şi până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puţin de 22 spectacole de muzică şi poezie.
  Succesul, cariera si evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea "venite de la sine", dar în spatele uriaşului succes se găsesc ani de munca înverşunată, de studiu intens şi de multe oprelişti şi nevoi. Având nenumărate probleme cu organele de represiune din perioada comunistă, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis apariţia în public pentru aproape zece ani, până la Revoluţia din 1989. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră.
  În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluţie, numit „Cântece cu gura închisă”. A revenit pe scenă în 1998, şi din 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
  În 2006, între 29 mai şi 4 iunie, Tudor Gheorghe a susţinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseţi”.
 Seria a fost compusă din 7 concerte:
Primăvara simfonic - 29 mai
Toamna simfonic - 30 mai
Petrecerea cu taraf - 31 mai
Diligenţa cu păpuşi - 1 iunie
În căutarea dorului pierdut - 2 iunie
Iarna simfonic - 3 iunie
Vara simfonic - 4 iunie

 În noiembrie 2006 artistul a  prezentat în premieră spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cântece din anii 1930, cântate de artişti precum Cristian Vasile şi Jean Moscopol. Pe lângă cântecele epocii în spectacol sunt citite şi câteva anunţuri din ziarele din acea perioadă, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. În 2007 a fost lansat şi albumul cu acest spectacol.
 În noiembrie 2007 în spectacolul „Parfumul nebunelor dorinţi” se continuă prezentarea muzicii anilor 1930, începută în „Calvarul unei inime pribegi”.
 „La margine de imperii” este alt spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfăşurat în martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din această ţară care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai puţin cunoscută, culeasă şi prelucrată dintr-o carte apărută doar în limba germană. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, apărută în 1938 conţine 530 de partituri muzicale şi versuri culese din Bucovina, între anii 1902-1916, la iniţiativa Ministerului Culturii, din Viena.
  Anul 2008 îl readuce pe îndrăgitul artist într-o piesă de teatru după aproape zece ani de la ultima apariţie. Tudor Gheorghe apare în musicalul Omul din La Mancha, la numai câteva zile de la premiera altui spectacol - „Taina cuvintelor”. Omul din La Mancha este un musical dupa cartea lui Dale Wasserman, care, la rândul său, îşi inspiră povestea după romanul de secol XVII al lui Miguel de Cervantes - „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”.
 Astăzi Tudor Gheorghe îşi continuă cariera începută în 1966, susţinând în continuare recitaluri în ţară şi străinătate şi interpretând roluri pe scena Naţionalului craiovean.

 Mărturii
"De fiecare dată când îl ascult - şi asta se întimplă des - Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă - populară şi cultă - poate mişca munţii. (...) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrima de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup." (Marin Sorescu (1988))
  "Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală şi asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că atât cât îi ştim, bătrînii lăutari cad la bănuială când sunt fotografiaţi pe hârtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a "Mioriţei" şi nişte cântece haiduceşti cum nu mai aflasem. (...) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce priveşte comorile noastre folclorice ca acest tânăr şi neîntrecut actor din Craiova." (Eugen Barbu (1971))

Discografie
 Albume
1974 - Viata lumii
1975 - Cântece de dragoste de ţară
1976 - Veniţi, privighetoarea cântă
1978 - Pasăre galbenă-n pene
1999 - Reîntoarcerea
2000 - Suflet De Roman
2000 - Mie-mi pasă
2001 - Primăvara (album Tudor Gheorghe)
2001 - Toamna Simfonic 2001
2002 - Caragiale, pe-un franc poet
2002 - Petrecere cu taraf I
2003 - Iarna (album Tudor Gheorghe)
2003 - Diligenţa cu păpuşi
2004 - Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă
2005 - Între rāsuri şi trandafiri
2005 - Cu Iisus în celulă
2006 - În căutarea dorului pierdut
2006 - Vara simfonic
2007 - Calvarul unei inime pribegi
2007 - Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos
2007 - Parfumele nebunelor dorinţi
2008 - Taina cuvintelor
2009 - Mahalaua Mon AmourSITEMAP - MUZICA POPULARA

Videoclipuri cu Tudor Gheorghe

TUDOR GHEORGHE - Colinde
TUDOR GHEORGHE - Colinde...
Colind celui departe de tara...
Tudor Gheorghe -colinde
Tudor Gheorghe -colinde...
Sculati boieri - Florile Dalbe...
Vin colindatorii
Vin colindatorii...
Tudor Gheorghe- colinde...
Tudor Gheorghe si Ioan Bocsa
Tudor Gheorghe si Ioan Bocsa...
Tudor Gheorghe si Ioan Bocsa...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe...
Petrecerea cu taraf ...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Of, ce dor , ce chin, ce jale...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Calatorul...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe...
De unde vii tu, fa, lele...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Cine n-are nici un dor...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Mi-e dor de ea...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Adio doamna...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Am iubit si-am sa iubesc...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe...
Mahalaua, mon amour ...
TUDOR GHEORGHE
TUDOR GHEORGHE...
Vecina mea de vis-a-vis...
TUDOR GHEORGHE
TUDOR GHEORGHE...
Iubesc femeia...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Ce bine traiam flacau....
Tudor Gheorghe si taraful
Tudor Gheorghe si taraful...
Nea Marine,nea Marine...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Marine la nunta ta...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Marie, Marie...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
Mama coace paine...
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe ...
La fereastra cu gutuie...
Tudor Gheorghe -colind