Maria Ciobanu - privighetoare muzicii populare romanesti

Maria Ciobanu

s-a nascut īntr-o familie de iubitori ai cāntecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o voce extraordinara. Īn acest climat s-a dezvoltat talentul muzical nativ al Mariei Ciobanu. ...

Programator web Bucuresti

Creatie siteuri usor administrabile, cu optimizare buna pentru Google.
Realizare cataloage online cu CMS (content management system) intuitiv si complex.
Servicii web de creare site-uri, hosting, promovare web.

Astept cererea dvs. !

Nelu Stancu, 0724.777.515

Maria Lataretu Murgule, coama frumoasa 20222 afisari

 

Despre Maria Lataretu

  Maria Lataretu a vazut lumina zilei la 7 noiembrie 1911 in familia lui Ion Borcan din Balcesti, Gorj , pe valea Gilortului. Acolo, pe meleagurile aflate intre Olt si Jiu, se spune ca glasul omenesc devine un adevarat miracol, capatand modulatii surprinzatoare si triluri de pasare maiastra. Acolo au prins aripi celebrele Marii ale cantecului popular romanesc.
Discografie
Au pornit olteni la coasă (2002)
Şi multe alte materiale discografice. Cantecele Mariei Lataretu au trecut granitele Romaniei. Artista a onorat invitatiile concertistice primite de la vecinii tarii noastre pana la cele din Egipt si Siria.
 
Numita prim-solista a Orchestrei "Barbu Lautaru" a Institutului de Folclor, Maria Lataretu devenea din ce in ce mai cunoscuta. In curand, vocea sa a ajuns peste hotare si astfel au aparut ofertele de a concerta in afara tarii. Polonia, Cehoslovacia, fosta Uniune Sovietica, Egipt, Siria, Elvetia, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Iugoslavia sunt tarile care au invitat-o si care au primit-o cu salile pline. Imaginati-va oameni veniti sa o vada si sa o asculte interpretand: "De ce nu te-nsori Gheorghita", "Lie, ciocarlie", "Radu mamii, Radule", "Sanie cu zurgalai", "Au plecat olteni la coasa", precum si multe, multe alte cantece. O alta limba pentru ei, insa acest baraj se rupea deoarece Maria reusea sa transmita foarte multa emotie. Cartea "Maria Lataretu, privighetoarea nepereche", scrisa de Ioana Lataretu si de Dorin Brozba, contine informatii si despre concertele sustinute in afara tarii. Vreme de un an, Maria Lataretu a avut un contract cu restaurantul de arta culinara romaneasca "Dunarea" din Rusia. "Balsoi Teatr" a avut-o gazda de nenumarate ori. Aici a avut sansa de a-l cunoaste pe marele compozitor al Baletului "Spartacus", Aram Haciaturian. Acesta i-a spus intr-o seara Mariei ca textul afisului de la "Dunarea" trebuie schimbat. "Pe el nu trebuie scris: «In aceasta seara canta Maria Lataretu», ci «In aceasta seara canta Craiasa cantecului romanesc»". In Egipt, Siria si Iordania, tari cu o alta cultura si mentalitate, s-a bucurat de un succes rasunator, primind titlul de "Printesa" ori "Regina cantecului romanesc". Profesorul Mihail Pop, aflat la o consfatuire pe teme folclorice, a fost surprins sa constate la Stockholm ca Maria Lataretu a fost foarte solicitata cu cantecul lung batranesc, oltenesc, vechi, arhaic, "Ma uitai spre rasarit", considerat si catalogat a fi unul dintre cele mai frumoase ale lumii.


Moartea artistei
În anul 1972, Maria Lătăreţu a pornit într-un turneu în toată ţara. Artista a murit în timpul unui concert în satul Româneşti (judeţul Botoşani) din cauza unei congestii cerebrale.  „Când am deschis ochii pe lume m-am pomenit într-o căsuţă mică şi săracă, cu două încăperi. Acuma nu mai exista... Dar grădina casei mele, nu am să o pot uita niciodată. Avea gard de jur-împrejur cu stobori împletiţi cu nuiele, iar în gradină aveam o mulţime de trandafiri, nalbe, garoafe, gherghine şi o tufă de liliac. Pot să spun că era, poate, cea mai frumoasa grădină din Bălceşti.”
—Maria LătăreţuSITEMAP - MUZICA POPULARA

Videoclipuri cu Maria Lataretu

Maria Lataretu
Maria Lataretu...
Cine trece campul mare...
Maria Lataretu
Maria Lataretu...
Sanie cu zurgalai...
Maria Lataretu
Maria Lataretu ...
Mai tii minte mai draga Marie...
Maria Lataretu
Maria Lataretu...
Radu mamii...
Maria Lataretu
Maria Lataretu...
Murgule, coama frumoasa...
Maria Lataretu
Maria Lataretu ...
Trei in lume nu se poate...
Maria Lataretu
Maria Lataretu ...
Trei in lume nu se poate - solista de muzica popula...
Maria Lataretu (live)
Maria Lataretu (live) ...
Ma uitai la rasarit...