Maria Ciobanu - privighetoare muzicii populare romanesti

Maria Ciobanu

s-a nascut īntr-o familie de iubitori ai cāntecului popular. Tatal sau, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicolita, a avut o voce extraordinara. Īn acest climat s-a dezvoltat talentul muzical nativ al Mariei Ciobanu. ...

Programator web Bucuresti

Creatie siteuri usor administrabile, cu optimizare buna pentru Google.
Realizare cataloage online cu CMS (content management system) intuitiv si complex.
Servicii web de creare site-uri, hosting, promovare web.

Astept cererea dvs. !

Nelu Stancu, 0724.777.515

Ion Dolanescu IONUT,ION DOLANESCU si MARIA CIOBANU 50293 afisari

 

Despre Ion Dolanescu

  Ion Dolănescu (n. 25 ianuarie 1944, Perşinari, Dâmboviţa, România, d. 19 martie 2009, Bucureşti, România) a fost un cântăreţ român de muzică populară şi deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele partidului PRM.
 În 1961 a urmat-o pe Maria Tănase într-un turneu de două-trei săptămâni prin judeţul Dâmboviţa. A debutat în la 18 ani, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă. În 1966 devine solist la ansamblul „Ciocârlia”.
 A fost căsătorit întâi cu Iustina Băluţeanu, iar apoi cu Maria Ciobanu. Cu a doua soţie are un fiu, Ionuţ Dolănescu, însă căsătoria nu a durat. În 1975 i se naşte al doilea copil, Dragoş Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica care atunci era studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj. Ionuţ este şi el un cunoscut cântăreţ de muzică populară, iar Dragoş Carlos şi-a făcut şi el studiile în România, actual fiind psiholog în Costa Rica şi având doi copii, nepoţi ai lui Ion Dolănescu: Maria de Isus, născută în 2001 şi Ioan Angel Dolănescu-Bravul, născut în 2005. Din partea lui Ionuţ are un nepot, pe Vlad, născut în 2008.
  A fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele PRM. A renunţat la activitatea politică deoarece a considerat că n-a reuşit să facă prea mult pentru artişti.
 La începutul anului 2006, Ion Dolănescu s-a declarat dezamăgit de cele lumeşti şi a spus că va renunţa la (aproape) toate lucrurile efemere pentru a-şi închina viaţa lui Dumnezeu.
  A încetat din viaţă la data de 19 martie 2009 la ora 16:05 în urma unei afecţiuni cardiace. Este îngropat la cimitirul Bellu din Bucureşti avand la capatai peste 2000 de oameni.
 Pentru activitatea sa, Ion Dolănescu va fi numit, post mortem, cetăţean de onoare al comunei sale natale, Perşinari, iar Căminul Cultural din localitate îi va purta numele.

 Controverse
Înainte de 1989 a fost acuzat de câştiguri ilicite, Ioana Radu intervenind la Nicolae Ceauşescu în favoarea lui, însă o perioadă de timp a fost considerat persona non-grata. Acest episod a inspirat celebrul şlagăr „Banii mei munciţi cu gura mi i-a luat Procuratura”.
 O perioadă de timp relaţiile dintre el şi Ionuţ au fost foarte reci, deoarece acesta se împăcase cu mama sa şi refuzase să se căsătorească cu Irinuca Loghin.

 Moştenirea artistică
Ion Dolănescu a înregistrat, de-a lungul carierei sale, nu mai puţin de 50 de albume, pe discuri de vinil şi CD.A fost un interpret cu o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio şi televiziune şi cu o bogată activitate concertistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuţ Dolănescu şi cu Maria Ciobanu, atât mai demult, cât şi în ultimul timp, în care se împăcase şi el cu ea. A mai colaborat şi cu Ionela Prodan şi Elena Merişoreanu.

Câteva cunoscute piese muzicale ale lui Ion Dolănescu:

„M-am născut lângă Carpaţi”
„Gorjule, grădină dulce”
„De când sunt pe-acest pământ”
„Mândro, când ne iubeam noi”
„Să-mi trăiască nevestica”
„Neuitata mea, Maria”
„Au, lele, vino-ncoa” (duet cu Maria Ciobanu)
„Face-m-aş privighetoare” (duet cu Maria Ciobanu)
„Pe sub dealul cu izvorul” (duet cu Maria Ciobanu)
Albume
„Cântece şi balade din ţara novicilor”
„Romanţe şi cântece de petrecere”
„Hăulite”
„Astăzi e ziua ta” (cu Maria Ciobanu).

A primit Discul de aur 1970/1996 pentru întreaga activitate.SITEMAP - MUZICA POPULARA

Videoclipuri cu Ion Dolanescu